woensdag 5 oktober 2016

Parlement vraagt om internationale hulp voor journalist Soesjtsjenko

Het Oekraïense parlement vraagt de internationale gemeenschap om hulp bij het vrij krijgen van journalist Roman Soesjtsjenko die sinds afgelopen vrijdag gevangen zit in de Russische hoofdstad Moskou op verdenking van spionage. De oproep kreeg de steun van 245 parlementsleden die oordelen dat het oppakken van Soesjtsjenko ''aantoont dat de Russische Federatie door blijft gaan met het schenden van de mensenrechten''.

Inmiddels heeft Reporters Without Borders zijn bezorgdheid uitgesproken over de manier waarop de Russische autoriteiten om gaan met de rechten van Soestsjenko die al zes jaar correspondent in Partijs is van het Oekraïense persbureau Ukrinform. ''Deze handelwijze roept de vraag op of de ernstige beschuldigingen tegen hem wel terecht zijn'', meent Johan Bihr, directeur Oost-Europa en Centraal-Azië van de internationale belangenorganisatie van journalisten.

Volgens advocaat Mark Fejgin wordt flinke druk uitgeoefend op Soesjtsjenko om te bekennen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan spionage. De journalist, die voor familiebezoek naar Rusland afreisde, zegt echter onschuldig te zijn. Hij is maandagmorgen voor twee maanden in voorarrest geplaatst door een rechtbank in Moskou.

Bronnen: Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen:

Een reactie posten