maandag 3 oktober 2016

Oekraïners krijgen geen visum voor rechtszaak over Scytische goud

Minister Jevhen Nisjtsjoek van Cultuur zegt dat zijn onderminister Svitlana Femenko en directeur Ljoedmila Strokova van het Nationaal Museum voor Oekraïense Volkskunst aan het einde van de middag nog altijd geen visum hebben gekregen om morgenochtend bij de rechtszaak over het Scytische goud in Amsterdam te kunnen zijn.

Het is nog altijd de bedoeling dat Strokova samen met onderminister Svitlana Fomenko de rechtszaak bijwoont en Nitsjtsjoek wil de kwestie vandaag nog aankaarten bij de Nederlandse ambassadeur in Kiev. Hij vermoedt dat Rusland druk heeft uitgeoefend op de Nederlandse regering om geen visum te verstrekken.

Het Scytische goud is een kostbare verzameling van 500 gouden voorwerpen die zijn gemaakt door de oorspronkelijke bewoners van de Krim. Het museum Taurida op de Krim gaf de collectie in februari 2014 in bruikleen aan het Allard Pierson Museum. Dat was vlak voordat Rusland de Krim annexeerde. Na afloop van de expositie zijn de voorwerpen in Nederland gebleven, omdat zowel Oekraïne als Rusland het eigendomsrecht opeisen. De rechtbank in Amsterdam staat nu voor de taak om uit te vinden welk land de rechtmatige eigenaar is.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten