dinsdag 11 oktober 2016

Merkel nodigt leiders uit, Porosjenko wil niet

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de leiders van Oekraïne, Rusland en Frankrijk uitgenodigd om volgende week woensdag in Berlijn te komen dineren en een oplossing proberen te vinden voor het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne. De Russische ambassadeur in Frankrijk heeft dat inmiddels tegenover Radio Europe bevestigd.

Uit diplomatieke bron heeft het persagentschap Interfax echter vernomen dat de Oekraïense president Petro Porosjenko niet wil komen. ''Rusland moet eerst instemmen met een plan voor verbetering van de veiligheidssituatie in de Donbas. Pas dan kan er weer gepraat worden'', aldus de bron. Vanmiddag zei een woordvoerder van Porosjenko dat er nog geen formele uitnodiging van Merkel binnen is gekomen.

De vier leiders zijn al een tijdlang niet meer bijeen geweest. Vorige maand zouden Merkel en de presidenten Vladimir Poetin en Francois Hollande elkaar spreken tijdens de G20-conferentie, maar dat wilde Poetin toen niet omdat volgens de Russische veiligheidsdienst FSB zojuist een Oekraïense sabotageactie op de Krim was verijdeld.

Bronnen: Interfax, Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten