zondag 2 oktober 2016

Leger en rebellen trekken zich terug bij Zolote

Er valt nu toch enige beweging te bespeuren langs de frontlijn. Zowel het Oekraïense leger als de pro-Russische rebellen hebben hun manschappen en wapens tot op enkele kilometers van de frontlijn teruggetrokken bij de plaats Zolote, waar onlangs nog fel werd gevochten. Legerwoordvoerder Valteni Sjevtsjenko zegt dat de OVSE de wederzijdse terugtrekking inmiddels heeft bevestigd.

Volgens Michail Filimonenko, woordvoerder van de separatisten, is ''nog niet één soldaat'' achtergebleven in het gebied dat de rebellen tot gisteren bezetten. ''Hiermee voldoen we aan het Minsk-akkoord.'' Het is voor het eerst in maanden dat er vooruitgang is geboekt bij het vredesproces in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Vertegenwoordigers van de Oekraïense regering en de separatisten kwamen twee weken geleden tot de afspraak dat alle zware wapens en troepen weggehaald worden bij Zolote, Stanitsja Loehanska en Petrovske. Hier zijn doorlaatposten waarlangs inwoners van de bezette gebieden naar door het Oekraïense leger beheerste gebied kunnen reizen. Er is niets bekend over een terugtrekking bij Stanitsja Loehanska en Petrovske.

Bronnen: Interfax, AFP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten