dinsdag 11 oktober 2016

'Hollande doet aan Chamberlainisering 2.0'

De Franse president Francois Hollande vindt dat er eerst lokale verkiezingen gehouden moeten worden in de door de pro-Russische separatisten bezette gebieden in Oost-Oekraïne. Daarna hoeft wat hem betreft pas gesproken te worden over het teruggeven van de controle over honderden kilometers grens met Rusland.

Hollande zei dit vandaag in een toespraak bij de Raad van Europa in Straatsburg, aldus het nieuwsagentschap Europejska Pravda. Volgens de Franse president is het in de geest van het Minsk-2 akkoord om voorrang te geven aan het houden van verkiezingen. Overigens is het opvallend dat Hollande na de aanslagen in Parijs de grenzen van zijn land sloot, terwijl hij nu van Oekraïne het tegenovergestelde verwacht in het door Rusland aangestuurde oorlogsconflict in de Donbas.

Het is tegen het zere been van de Oekraïense politici die inmiddels spreken van de 'Chamberlainisering van Europa 2.0', een verwijzing naar de Britse premier Chamberlain die in 1939 een deel van Tsjechoslowakije opofferde in de (vergeefse) hoop dat Duitsland daarmee wel tevreden kon worden gesteld. ''Alles moet onder de dekmantel'', constateerde Volodimir Arjev, de voorman van de Oekraïense delegatie bij de Raad van Europa.

Toch maakte Hollande wel een voorbehoud. Er moeten niet koste wat kost verkiezingen worden gehouden, want eerst moet het schieten gestopt zijn, moeten de zware wapens teruggetrokken worden en de rebellen ontwapend. Oekraïne stelt daarbij als voorwaarde voor het houden van verkiezingen dat het de controle over de landsgrens volledig terug moet hebben en dat de Russische reguliere troepen worden teruggetrokken.

Bron: Ukraine Today

Geen opmerkingen:

Een reactie posten