zondag 24 maart 2013

'Schaliegas ook goed voor onze jonge geofysici'

De voorbereidingen voor het winnen van schaliegas bieden jonge geofysici in Oekraïne niet alleen werk, maar ze kunnen ook hun kennisniveau verbeteren omdat ze met geavanceerde apparatuur gaan werken. Daarom is voorzitter Pavlo Zahorodnioek van de Federatie van Geofysici er een warm voorstander van.

''Het onderzoek naar de beste manier om schaliegas te winnen in het Joezivske-veld begint dit jaar en ook Oekraïense geofysici werken er aan mee. Nu zijn zij nog gedwongen om ander werk te doen of werk te zoeken in het buitenland, binnenkort kan dat in eigen land. Schaliegas lost op die manier niet alleen ons probleem met het dure aardgas uit het buitenland op, maar zorgt ook voor werkgelegenheid van hoogopgeleide mensen'', aldus Zahorodnioek.

Er zijn al wel ervaringen opgedaan met hydraulisch fractureren, ook wel fraccen genoemd. Daarbij wordt een harde steenlaag gespleten om het schaliegas vanaf een diepte van twee kilometer vrij te krijgen. Shell wil dat gaan doen volgens een nieuwere methode dan tot dusverre in Oekraïne is gebruikt.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: