vrijdag 1 maart 2013

Janoekovitsj wil Timosjenko en Loetsenko helpen

President Viktor Janoekovitsj vindt dat oud-premier Joelia Timosjenko moet overwegen om de schade te vergoeden die de Oekraïense overheid heeft geleden door het gascontract dat zij in januari 2009 sloot met het Russische energiebedrijf Gazprom. Janoekovitsj zei dat vrijdag tijdens een persconferentie ter gelegenheid van het feit dat hij drie jaar geleden aantrad als president.

Hij wees daarbij op de nieuwe Strafwet die op veel economische delicten niet meer met een gevangenisstraf zet, maar een geldboete en schadevergoeding. "Ze moet hier eens over nadenken", zei Janoekovitsj die vindt dat zijzelf als enige een uitweg kan bieden uit de ingewikkelde situatie waarin ze is beland.

Timosjenko zit sinds december 2011 in Charkiv een gevangenisstraf van zeven jaar uit. Zij is door de rechtbank ook veroordeeld tot een schadevergoeding van ruim 142 miljoen euro aan het Oekraïense energiebedrijf Naftogaz. In hoger beroep werd Timosjenko's straf bevestigd en daar kan een nieuwe Strafwet volgens deskundigen niets aan af doen. Timosjenko heeft tot op heden steeds geweigerd te betalen, aangezien zij haar veroordeling politiek gemotiveerd vindt.

President Janoekovitsj gaf tijdens de persconferentie ook te kennen dat hij oud-minister van Binnenlandse Zaken Joeri Loetsenko gratie wil verlenen zo gauw die alle juridische procedures achter zich heeft gelaten. Van diverse kanten werd hier deze week al op gehint nadat de leiders van de Europese Unie maandag de Oekraïense president hadden laten weten dat hij tot mei de tijd heeft om een oplossing voor zowel Timosjenko als Loetsenko te vinden. De regering zet anders het vrijhandelsakkoord met de EU op het spel.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: