zaterdag 23 maart 2013

Noodtoestand in Kiev vanwege sneeuwstorm

Kiev is getroffen door een zware sneeuwstorm die zeker nog tot in de avond gaat duren. Er is vrijdag en zaterdag inmiddels meer dan een halve meter sneeuw gevallen. Er is amper tot geen verkeer meer mogelijk in de Oekraiense hoofdstad. President Viktor Janoekovitsj heeft de noodtoestand uitgeroepen, premier Mikola Azarov houdt persoonlijk toezicht op de maatregelen om de sneeuw de baas te worden.

Mensen die vast zitten in de sneeuw bellen in paniek het radiostaation Golos106FM. Op de snelweg vanuit Zhitimir naar Kiev staat in beide richtingen over elf kilometer een rij auto's vast in de sneeuw. Op de oude autoweg naar Varsavska staan automobilisten al tussen de tien en twaalf uur vast in de sneeuw, zonder eten en drinken. Hun benzine raakt op, waardoor ze het ook niet meer warm kunnen houden. Er zitten in sommige auto's ook kinderen, hebben automobilisten laten weten.

Vanuit Irpin kwam ook een noodkreet bij het radiostation binnen. Ook daar staan automobilisten inmiddels acht uur vast in de sneeuw.

Een trein die vanuit Chmelnitski op weg was naar Kiev zit zonder electriciteit en staat inmiddels vier uur stil.

Op de rondweg om Kiev zijn veel vrachtwagens gestrand. Daardoor kan ook het andere verkeer niet meer vooruit. Hier zitten sommige automobilisten al 24 uur vast, aldus een woordvoerder van Kyivavtodor op Golos106FM. Het leger is inmiddels ingezet om de vrachtwagens weg te halen. 550 militairen zijn aan het sneeuwruimen gezet in Kiev.

Zeker 442 dorpen in Oekraine zijn nagenoeg onbereikbaar geworden door de hevige sneeuwval, aldus het ministerie van Noodsituaties. Het gaat vooral op de regio Ternopol, waar 187 dorpen van de buitenwereld zijn afgesneden. Verder in de regio's Rivne (19), Volin (77), Chmelnitski (60) en Kiev (20). Er is sprake van stroomuitval in bijna 400 dorpen, verdeeld over liefst zestien regio's, met name de omgeving van Kiev en Ternopil.

Vliegmaatschappij UIA heeft tot zondagmorgen 10.00 uur alle vluchten vanuit Kiev geschrapt vanwege het slechte weer.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform, ForUm

Geen opmerkingen: