Het piramidespel wordt bij wet verboden als het aan secretaris Andrei Klioejev van de Nationale Veiligheidsraad ligt. Hij heeft een wetsvoorstel daartoe ingediend bij het kabinet. Hij vindt het hoog tijd om paal en perk te stellen aan deze vorm van oplichting waaraan inmiddels tienduizenden Oekraïners hun geld hebben verloren.
Klioejev vindt het zijn taak om met een wetsvoorstel te komen, want volgens hem is de nationale veiligheid in het geding doordat het piramidespel zich snel over het land heeft verspreid. De voormalige minister constateert dat de economie, maar ook de sociale omstandigheden van de slachtoffers er in omliggende landen zwaar onder heeft gleden. De mensen achter het piramidespel zouden niets ontziend te werk gaan.
Het wetsvoorstel biedt niet alleen een heldere omschrijving van wat onder een piramidespel wordt verstaan, maar stelt ook zware straffen in het vooruitzicht: tot maximaal acht jaar gevangenisstraf en inbeslagname van bezittingen.
Een piramidespel is een 'spel' waarbij deelnemers een inleg doen en tevens proberen anderen over te halen om mee te doen, waarna de inleg van de nieuwkomers als prijzengeld uitbetaald wordt aan bestaande deelnemers. Uitbetalingen zijn afhankelijk van het aantal (door de deelnemer) geworven nieuwkomers.
Aan het ontvangen van dit prijzengeld ligt geen andere activiteit ten grondslag dan het werven van nieuwe deelnemers. Varianten zijn ponzifraude en matrices. Piramidespelen zijn in veel landen illegaal. De inleg varieert veelal van enkele honderden tot duizenden euro's. De inleg van degenen die worden geworven, komt toe aan degenen die boven hen in de piramide staan.
Om ook een deel van de inleg van anderen te krijgen, moet men hoog in de piramide staan en dus reeds een groot aantal deelnemers 'onder' zich hebben. De verleiding om mee te doen is groot, omdat winsten van tienduizenden tot honderdduizenden euro's worden voorgespiegeld.
Bronnen: Kyiv Post, Wikipedia
Geen opmerkingen:
Een reactie posten