dinsdag 26 maart 2013

Ribak: 'Vooruitgang bij afschaffen visumplicht EU'

Oekraïne is een eind op weg naar afschaffing van de visumplicht voor de EU-landen, meent parlementsvoorzitter Volodimir Ribak. Het biometrische paspoort, een van de voorwaarden van de Europese Unie, wordt binnenkort geïntroduceerd. "Ook zijn we allerlei voorschriften aan het aanpassen'', aldus Ribak dinsdag tijdens een bijeenkomst in Warschau van Oekraïense, Litouwse en Poolse parlementariërs.

Het Oekraïense parlement stemde onlangs al in met het visumverdrag met de EU dat voorziet in toevoeging van negen nieuwe categorieën van Oekraïnera die een gratis visum kunnen verkrijgen. Het Europese Parlement stemt stemt er op woensdag 17 april over. Om helemaal van het Schengen-visum af te komen, moeten nog meer stappen door de Oekraïense regering worden gezet.

Ribak toonde zich ook positief over het vrijhandelsverdrag met de EU, waarvan wordt gehoopt dat het komende herfst tijdens een Europese conferentie in Vilnius wordt geratificeerd. Hij voorspelde dat de Oekraïense regering in de komende twee maanden belangrijke stappen zet, onder meer bij het bestrijden van de corruptie.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: