woensdag 13 maart 2013

Landelijke actie 'Sta op, Oekraïne!' van oppositie

De oppositie begint vandaag aan de landelijke actie 'Sta op, Oekraïne!' om de bevolking te mobiliseren. De komende twee maanden trekken politici het land in. ''De bevolking wil dat er een frisse wind door het land gaat, zowel politiek als economisch. We gaan marsen houden, demonstraties en bijeenkomst in elke provinciehoofdstad'', aldus fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij/Verenigde Oppositie. Hij benadrukt dat het om vreedzaam protest gaat met als einddoel het vertrek van president Viktor Janoekovitsj.

De drie oppositiepartijen in het parlement zijn momenteel in staking en verhinderen het parlement al anderhalve week om te vergaderen. Eerst was dat uit protest tegen het ontnemen van zijn parlementszetel aan Serhei Vlasenko van de Moederlandpartij, tevens de advocaat van oud-premier Joelia Timosjenko.

Maar gaandeweg veranderde het protest van karakter en nu is het hoofddoel het vertrek van Janoekovitsj en zijn regering geworden. Jatsenjoek: ''Als oppositie verzetten we ons niet alleen in het parlement, maar nu ook er buiten. Want als politici staan we sterker als we weten dat de bevolking achter ons staat.''

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: