dinsdag 19 maart 2013

Oekraïense rijken kiezen wellicht voor Nederland

Oekraïense en Russische miljardairs brengen wellicht hun spaargeld naar Nederland, Oostenrijk of de Maagdeneilanden als de grond hen op Cyprus te heet onder de voeten wordt vanwege de financiële crisis daar. Spaarders moeten meebetalen om de banken te redden en voor de grote spaarders gaat het dan om grote bedragen. Niet voor niets noemde de Russische president Vladimir Poetin dit al "oneerlijk, onprofessioneel en gevaarlijk".

De aandelenkoersen van de twee belangrijkste Russische banken, VTB en de Sberbank, daalden fors toen bekend werd dat spaarders mee moeten betalen. Zij zouden 7,7 miljard euro uit hebben staan bij de banken op Cyprus.

Ook Oekraïne komt in problemen door Cyprus. De oligarchen hebben om belastingtechnische reden veel geld naar Cyprus gebracht en investeren van daaruit weer in eigen land. Zodoende staat Cyprus bekend als de grootste buitenlandse investeerder in zowel Oekraïne als Rusland. In 2011 werd bijna 8 miljard euro vanuit Cyprus in Oekraïne geïnvesteerd, aldus het het statistische bureau Derzhkomstat. Het gaat dan om een vijfde van het totaal aan buitenlandse investeringen.

Ruim 90 procent van alle Oekraïense buitenlandse investeringen ging in 2012 naar Cyprus. Als een bedrijf van eigenaar verandert, betekent dit vaak dat het ene postadres op Cyprus door een andere daar wordt vervangen.

Bron: Deutsche Welle

Geen opmerkingen: