woensdag 6 maart 2013

Laatste ondergrondse Oekraïne bisschop overleden

Bisschop Julian Voronovski, de laatste bisschop uit Oekraïne die ten tijde van de communistische overheersing in het geheim werd gewijd, is maandag begraven. Tijdens de uitvaart in de kathedraal van Drohobitsj werd hij geprezen als toenmalig leider van het eparchaat Sambir-Drohobych (1994-2011) en wegens zijn inspanningen voor de verbetering van de relaties met de orthodoxe Kerken en het bewind. "Als geestelijk leider was hij een zwaargewicht, met een groot hart en een heroïsch geloof."

De communistische machthebbers stelden de katholieke kerk in 1946 officieel buiten de wet en dwongen haar om te fusioneren met de Russisch-orthodoxe kerk. Verschillende katholieke bisschoppen en geestelijken werden door het bewind opgesloten.

Bisschop Voronovsky onderscheidde zich niet enkel door zijn buitengewone moed en volharding tijdens de Sovjetoverheersing, maar tevens door zijn rol bij de heropbouw van de Oekraïense katholieke kerk na de val van het communisme. Daarbij speelde hij in het bijzonder een belangrijke rol bij de heropbouw van parochies, kloosters en scholen.

Bron: Kerknet.be

Geen opmerkingen: