zondag 24 maart 2013

Het grote sneeuwruimen is begonnen in Kiev


Met man en macht wordt gewerkt aan het sneeuwvrij maken van de wegen in Kiev, zodat maandag het openbare leven weer op gang kan komen. Er zijn 12.807 sneeuwruimers en 3.579 machines ingezet door de overheid om dat te bereiken. Ook worden ingesneeuwde auto's van de wegen gehaald. Dit alles nadat in een etmaal tijd een ruim een halve meter sneeuw viel, even veel als gewoonlijk in de hele maand maart.
De autoriteiten hebben voor de hoofdstad de noodtoestand uitgeroepen om het leger in te zetten. Dat gebeurt op grote schaal. Ook zijn veel vrijwilligers in touw om bijvoorbeeld ambulances de weg op te krijgen.

De gemeentelijke Dienst voor Noodsituaties heeft inmiddels toegegeven dat zij niet voorbereid was op de hevige sneeuwval en dat er vrijdagmorgen al een verbod had moeten komen om met vrachtwagens de weg op te gaan. De kilometers lange files rond Kiev zijn vooral veroorzaakt door vrachtauto's die zich vastreden in de sneeuw.
Ook zondag sneeuwt het nog in Kiev bij temperaturen ver onder het vriespunt. De komende dagen blijft het koud, pas vanaf donderdag warmt het iets op. Het stadsbestuur van Kiev heeft inmiddels alle ambtenaren maandag vrijaf gegeven, voor zover ze niet nodig zijn in de medische sector of om sneeuw te ruimen.

Bronnen: Korrespondent, Kyiv Post, EuroNews, YouTube


Geen opmerkingen: