zaterdag 23 maart 2013

Azarov: oppositiepartijen handlangers van Rusland

Het aanhoudende verzet tegen de winning van schaliegas van de Moederlandpartij, de Beweging voor Verandering (van Jatsenjoek), Svoboda en de Communistische Partij verbaast premier Mikola Azarov. Ze spelen er Rusland mee in de kaart, meent hij. De premier zei het na afloop van een ontmoeting met de Amerikaanse onderminister Wendy Sherman in Kiev.

Sherman had ook een ontmoeting met de oppositie op haar programma staan en Azarov raadde haar aan om naar het verzet tegen de winning van schaliegas te vragen. "Laat ze dan maar eens uitleggen aan welke kant ze nou eigenlijk staan. Ze zeggen weliswaar dat ze tegen Rusland zijn, maar in dit geval zijn ze handlangers van de Russische Federatie geworden.''

De Oekraïense regering heeft hoge verwachtingen van het schaliegas dat in enorme hoeveelheden in het land te vinden is. Er zijn twee reusachtige gasvelden. In een daarvan treft Shell voorbereidingen om te gaan proefboren. Door het schaliegas hoopt de regering op termijn helemaal onafhankelijk te worden van het (dure) aardgas uit Rusland.

Volgens Azarov is de regering zich bewust van de risico's voor het milieu, maar wordt er alles aan gedaan om die te beperken. Oekraïne wil gebruik gaan maken van de ervaringen die inmiddels in de Verenigde Staten zijn opgedaan met de winning van schaliegas.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: