Het stadsbestuur van Lviv heeft beloofd dat er geen Joodse grafstenen meer worden gebruikt voor het verharden. De nog voorhanden zijnde grafstenen en brokstukken daarvan die in omliggende dorpen zijn aangetroffen gaan naar de enige Joodse begraafplaats die de Duitse bezetting heeft doorstaan. De twee synagoges die Lviv bezat, werden in de oorlog bij een Duits bombardement verwoest.
In de naoorlogse jaren werden de grafstenen gebruikt om wegen te verharden. Ook werden er trottoirs en het marktplein Krakivski in het stadscentrum mee aangelegd. Het marktplein werd aangelegd op de plek waar eerder een Joodse begraafplaats was geweest.
In de afgelopen 25 jaar heeft de nu 59-jarige Sheikhet Meilakh zich ingespannen om de herinnering aan de eens zo grote Joodse leefgemeenschap van Lviv levend te houden. Meilakh vertegenwoordigt Oekraïne in de Unie van Joodse Raden in de voormalige Sovjet-Unie. Hij vindt vooral de markt op het Krakivskiplein verschrikkelijk. "Blasfemie'', zei Meilakh er onlangs over op de Joodse nieuwszender JN1. "In het plaveisel zijn de hebreeuwse namen nog te lezen. Veel mensen vinden dat de markt hier weg moet.''
Meilakh heeft 32.000 dollar van de Amerikaane regering gekregen om archeologisch onderzoek te laten doen op de plek waar tot 1941 de Gouden Roossynagoge stond. Het was de oudste synagoge van Oekraine. Er kan echter nog niet worden gegraven, want dat wordt tegen gehouden door de projectontwikkelaar die op de plek van de synagoge een hotel wil bouwen.
Dankzij donaties lukte het Meilakh in de afgelopen jaren om 180 begraafplaatsen in Oekraïne te restaureren. In 2011 ontdekte hij nog een massagraf met 200 mensen in Lviv.
Bron: Jerusalem Post
Geen opmerkingen:
Een reactie posten