zaterdag 16 maart 2013

Azarov wil geen revolutie, hij wil aan de slag

Onder de huidige moeilijke sociale en economische situatie heeft Oekraïne een goed functionerend parlement nodig, vindt premier Mikola Azarov. ''En niet steeds dat roepen om vervroegde verkiezingen, om revolutie of verzet'', antwoordt de premier op zijn Facebookpagina op vragen van inwoners van onder meer de steden Charkiv, Loehansk en Dnipropetrovsk of het mogelijk is om de oppositiepartijen meer bij het regeringsbeleid te betrekken.

Azarov schrijft dat hij hoopt dat de oproepen van het Europese Parlement en de Europese Commissie aan de oppositie worden gehoord om de blokkade van het parlement snel op te heffen. Het parlement vergadert al twee weken niet, omdat de oppositie telkens het presidium in de Verchovna Rada bezet houdt.

De premier herinnert aan 2007 toen zich een zelfde situatie voordeed en de oppositie wist te bereiken dat het parlement werd ontbonden en er vervroegde verkiezingen kwamen. ''Met als gevolg dat Oekraïne het ergst van alle landen werd getroffen door de crisis in de wereldeconomie, waar we tot op de dag van vandaag de gevolgen ondervinden.''

Azarov noemt de acties van de oppositie weliswaar destructief, maar wil toch proberen samen met de drie oppositiepartijen tot een oplossing van het politieke conflict te komen.

Dat laatste hoopt ook president Viktor Janoekovitsj op, zo heeft parlementsvoorzitter Volodimir Ribak laten weten. "Hij overweegt beslist niet om het parlement te ontbinden'', zei Ribak in een interview met LB.ua. Hij is het met zijn partijgenoot eens. ''We zitten met veel nieuwkomers in het parlement die nog vol vuur dingen willen veranderen. Maar ik ben er van overtuigd dat we straks in kalmer vaarwater komen en eensgezind aan de slag kunnen.''

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: