woensdag 6 maart 2013

Rechter neemt Vlasenko zijn parlementszetel af

De bestuursrechter heeft Serhei Vlasenko woensdagmiddag zijn parlementszetel afgenomen, omdat hij ook optreedt als advocaat van oud-premier Joelia Timosjenko. Dat kan volgens de rechtbank niet samenvallen. De kwestie werd aanhangig gemaakt door parlementsvoorzitter Volodimir Ribak.Vlasenko is al zo'n twee jaar de belangrijkste advocaat van Timosjenko en al die tijd was hij ook al parlementslid.

Twee weken geleden verzocht Vlasenko de Orde van Advocaten om hem uit het register te schrappen om verdere ''politieke aantijgingen'' uit de weg te gaan. Hij kondigde daarbij aan dat hij wel deel zou blijven uitmaken van het team dat Timosjenko juridisch ondersteunt.

De rechtbank ontnam Andrei Verevski van de Partij van de Regio's dinsdag al zijn parlementszetel omdat hij ook nog altijd zakelijk actief is. De nationalistische partij Svoboda kondigde vervolgens aan dat er minstens 20 parlementariërs van de Partij van de Regio's zijn die een dubbele nationaliteit bezitten. Dat is in Oekraïne niet toegestaan en ook zij zouden hun zetel kwijt moeten raken.

De Moederlandpartij waarvoor Vlasenko in het parlement zat, blokkeerde dinsdag en woensdagochtend het presidium in de vergaderzaal van het parlement. De parlementsleden van deze partij verlieten eind van de ochtend het gebouw met de mededeling dat zij voortzetting van hun blokkade overwegen als Vlasenko zijn zetel kwijt zou raken. De Europese Unie reageerde dinsdag al verontrust: Vlasenko zijn parlementszetel afnemen wordt daar gezien als een politiek gemotiveerde beslissing.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: