zaterdag 9 maart 2013

'Politieke crisis bedreigt ook de graanoogst'

De politieke crisis kan onverwachte gevolgen hebben. Zo heeft het parlement door de blokkade van het presidium in haar vergaderzaal nog niet het benodigde extra geld voor zaaigoed beschikbaar kunnen stellen. Dat kan er toe leiden dat dit voorjaar te weinig akkers worden ingezaaid, wat weer een lagere oogstopbrengst tot gevolg heeft. In een interview met ZN.UA waarschuwt vice-parlementsvoorzitter Ihor Kaletnik hier voor.

Het extra zaaigoed is volgens Kaletnik nodig om het verlies door de extreem koude winter op te vangen. ''Dit was een koude winter met veel sneeuw en ijsregen, waardoor veel wintergraan verloren is gegaan. Er moet veel opnieuw ingezaaid worden.'' Kaletnik schat dat voor 20 tot 30 miljoen euro aan nieuw zaaigoed nodig is.''

De crisis in het parlement, ontstaan door het protest van de Moederlandpartij tegen het ontnemen van zijn zetel aan Timosjenko's advocaat Serhei Vlasenko, heeft er inmiddels toe geleid dat 24 belangrijke wetsvoorstellen zijn blijven liggen. ''Daarvan hebben 17 betrekking op economische kwesties. Hoe kan de regering resultaten boeken als het parlement stil ligt'', vraagt Kaletnik zich af.

Bron: ZN.UA

Geen opmerkingen: