dinsdag 12 maart 2013

Overstromingsrisico in kwart van Oekraïne

Er bestaat volgens president Viktor Janoekovitsj dit voorjaar overstromingsgevaar in een kwart van Oekraïne, maar het ministerie van Noodsituaties kan dat beter aan dan ooit tevoren. De president zei dit dinsdag tijdens een persconferentie na afloop van een bijeenkomst waarop over de aanpak van het overstromingsgevaar werd gesproken.

"Onze effectiviteit op dit vlak is aanzienlijk verbeterd door de recente reorganisatie bij het ministerie. We kunnen nu meer mensen en materieel inzetten om de bevolking te beschermen tegen het gevaar waarmee ze ieder voorjaar te kampen hebben'', aldus Janoekovitsj. De reorganisatie betreft vooral de samenwerking met het ministerie van Defensie in noodsituaties.

Het alarmerende geluid over de overstromingsrisico's van president Janoekovitsj werd korte tijd later gerelativeerd door een woordvoerder van het ministerie van Noodsituaties. De kans op overstromingen is kleiner dan in andere jaren. Er worden wel problemen verwacht in de regio's Volink en Rivne, waar enkele dorpen dreigen te overstromen. Ook zou de Dnjepr in de regio Chernihiv over kunnen lopen.

In de regio's Ternopil en Chmelnitski wordt met zorg gekeken naar het lozen van water uit enkele meren. In Transkarpatië was afgelopen weekeinde al een flinke toestroom van smeltwater uit de bergen. Die werd zonder problemen afgevoerd Het hangt van de weersomstandigheden af of zich in deze regio alsnog problemen voor doen.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax

Geen opmerkingen: