dinsdag 5 maart 2013

Meer parlementsleden dreigen zetel kwijt te raken

De bestuursrechter is er dinsdag niet uit gekomen of Serhei Vlasenko z'n parlementszetel wordt ontnomen. De rechtszaak wordt woensdagochtend vervolgd. Inmiddels is Andrei Veresvki van de Partij van de Regio's wel zijn plek in het parlement kwijtgeraakt. Beiden zijn er door parlementsvoorzitter Volodimir Ribak van beschuldigd dat ze er in het parlement de kantjes van af lopen.Veresvki zou drukker zijn met zijn bedrijf en Vlasenko heeft de handen vol aan het verdedigen van oud-premier Joelia Timosjenko in opeenvolgende rechtszaken.

Fractievoorzitter Oleh Tianibok van oppositiepartij Svoboda wil twintig parlementsleden van de Partij van de Regio's hun zetel afnemen, zo liet hij dinsdag weten. ''Volgens onze informatie zijn deze twintig, en mogelijk nog meer parlementsleden in het bezit van een dubbele nationaliteit." Een dubbele nationaliteit is verboden in Oekraïne. Parlementslid Ihor Mirosjnisjenko van Svoboda zou inmiddels de staatsveiligheidsdienst SBU om een lijst hebben gevraagd van parlementsleden die een dubbele nationaliteit hebben. Ook wil Svoboda af van parlementsleden die actief zijn als ondernemer.

De druk op parlementsleden is inmiddels zo groot dat Vadim Kolesnisjenko van de Partij van de Regio's uit zichzelf heeft verklaard dat hij al sinds 2006 niet meer actief is als advocaat. In dat jaar zou hij zijn licensie hebben ingeleverd.

De Oekraïense ambassadeur in Duitsland is maandag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn op het matje geroepen over de toenemende druk op Timosjenko's advocaat Vlasenko. Inmiddels heeft ook de Europese Unie zich bezorgd getoond om de druk op parlementsleden, in het bijzonder Serhei Vlasenko.

Zowel Catherine Ashton, belast met Buitenlandse Zaken, als Stefan Fule, de EU-vertegenwoordiger in de zogenoemde nabuurlanden, hebben zich er kritisch over uitgelaten. Zij vinden het zorgwekkend dat parlementsleden pas vijf maanden na hun verkiezing worden aangesproken op hun nevenactiviteiten die niet verenigbaar zijn met hun werk in het parlement. Dat doet andere motieven vermoeden, aldus Ashton en Fule.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: