donderdag 21 maart 2013

Gelovige Jatsenjoek is tegen homohuwelijk

Oppositieleider Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij/Verenigde Oppositie wijst het homohuwelijk af. Dat heeft hij onlangs publiekelijk verklaard op een expliciete vraag hiernaar van een vertegenwoordiger van de West-Oekraïense Lesbische, Homo-, Biseksuele en Transgender Gemeenschap (LGBT). Die vroeg Jatsenjoek op te komen voor het homohuwelijk als hij over twee jaar tot president gekozen zou worden. ''In dat geval beloof ik dat alle homo's en lesbiennes op u zullen stemmen'', kreeg de politicus te horen.

Jatsenjoek antwoordde daar op dat zijn geloofsovertuiging deze keus in de weg staat. ''Als christen en Grieks-katholiek kan ik het homohuwelijk niet steunen." De LGBT heeft inmiddels te kennen gegeven teleurgesteld te zijn in deze houding van Jatsenjoek, die bij afwezigheid van Joelia Timosjenko de leiding van de Moederlandpartij op zich heeft genomen. Zij hadden van hem een liberale opstelling verwacht.

Het parlement nam afgelopen jaar een wet aan die 'propaganda' van homoseksualiteit verbiedt. Dit in navolging van de Russische Doema. Afgelopen maand liet minister Leonid Kozhara van Buitenlandse Zaken echter weten dat er een wetsvoorstel in de maak is waarmee de rechten van homoseksuelen gewaarborgd worden, zoals ook elders in Europa het geval is.

Bron: LGTB Weekly

Geen opmerkingen: