maandag 11 maart 2013

Kosjoelinski, Svoboda: 'Dit parlement is machteloos'

Het parlement komt volgens haar vice-voorzitter Roeslan Kosjoelinksi (Svoboda) niet meer bijeen om te vergaderen. De oppositie is vastbesloten om dat te verhinderen. Sinds vorige week maandag is er geen vergadering meer mogelijk geweest en die situatie kan weleens voortduren totdat president Viktor Janoekovitsj besluit het parlement te ontbinden en er nieuwe verkiezingen nodig zijn.

Kosjoelinski komt tot die vaste overtuiging na wat hij ziet als politieke intimidatie van de autoriteiten. Eerst werden Baloha en Dombrovski uit het parlement gezet omdat ze het kamp van de regerende Partij van de Regio's hadden verlaten, afgelopen week overkwam dat Vlasenko, de advocaat van oud-premier Joelia Timosjenko. Het zijn volgens Kosjoelinski geen omstandigheden meer waaronder het parlement nog naar behoren kan functioneren. In februari lag het parlementaire werk ook al drie weken stil om het persoonlijk stemmen af te dwingen.

Kosjoelinski verwacht bij nieuwe verkiezingen een overwinning voor de oppositie. Was het tot voor kort nog aantrekkelijk om als zakenman in het parlement te zitten, sinds het persoonlijk stemmen verplicht is gesteld, zullen ze volgens Kosjoelinski kiezen voor hun zakelijke belangen en niet meer voor het parlement. Zijn fractievoorzitter en partijleider van Svoboda Oleh Tianibok gaf afgelopen week ook al te kennen dat het parlement machteloos is en dat alleen vervroegde verkiezingen daar verandering in kunnen brengen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: