vrijdag 8 maart 2013

Jatsenjoek: 'We gaan het volk mobiliseren'

De oppositie wil de bevolking gaan mobiliseren nu de partijen in het parlement steeds meer onder druk komen. Het is een nieuwe strategie, liet fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij donderdag weten. ''Als president Viktor Janoekovitsj niet persoonlijk ingrijpt en een einde maakt aan de politieke crisis en de economische problemen in ons land, dan zijn vervroegde verkiezingen voor het parlement en het presidentschap onvermijdelijk."

Jatsenjoek vindt dat de president eindelijk wakker moet worden. "Wij blokkeren momenteel het parlement om aan iedereen duidelijk te maken dat de Partij van de Regio's de macht heeft gegrepen en de Verchovna Rada nog ons laatste redmiddel voor de democratie in ons land is'', aldus Jatsenjoek.

Dat parlementslid Serhei Vlasenko van de Moederlandpartij zijn zetel is kwijtgeraakt, is voor de oppositie de druppel die de emmer heeft doen overlopen. Het besluit van de bestuursrechter viel woensdag, maar al op maandag besloot de Moederlandpartij te verhinderen dat het parlement kon vergaderen. Die impasse duurt voort. Inmiddels is vanuit de Europese Unie veel kritiek geuit op het uit het parlement zetten van Vlasenko.

Vlasenko zelf gaf donderdag te kennen dat hij advocaat van oud-premier Joelia Timosjenko blijft. Hij zei niet te willen zwichten voor de toenemende druk. Eerder al werd gedreigd met een arrestatie, omdat hij de voorwaarden van een eerdere echtscheiding niet zou hebben nageleefd.

Zover kwam het niet, maar Vlasenko is nu dus wel zijn plek in het parlement kwijt. ''Het ging ze er niet alleen om mij uit het parlement te krijgen, ze willen mij uit de buurt van Timosjenko houden.'' Met 'ze' bedoelde Vlasenko de regering. Er lopen volgens de ex-parlementariër tenminste drie strafzaken tegen hem. "Het precieze aantal weet ik niet, evenmin of het om zaken gaat waarvoor ik in de cel kan belanden.''

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: