vrijdag 1 maart 2013

Janoekovitsj en Poetin praten over gasconflict

Oekraïne en Rusland gaan maandag weer om de tafel om te praten over hun al lang slepende gasconflict. President Viktor Janoekovitsj zal zijn Russische collega Vladimir Poetin ontmoeten op een residentie in Zavidovo, ten noorden van Moskou, aldus een bron bij het Kremlin.

Kiev wil lagere energieprijzen betalen aan zijn grote buur, zonder een lucratieve handelsovereenkomst met de Europese Unie te verliezen. Janoekovitsj heeft Moskou tot nu toe tevergeefs geprobeerd over te halen de hoge prijs die zijn land betaalt voor het Russische gas te verlagen.

Een ontmoeting in december werd door de Oekraiënse leider op het laatste moment afgelast, omdat meer tijd nodig was om officiële documenten op te stellen. De woordvoerder van het Kremlin zei vrijdag dat de verschillen van inzicht waardoor de vergadering van december werd geannuleerd, nog niet zijn gladgestreken.

Het bezoek van Janoekovitsj aan Rusland komt vlak na een trip naar Brussel, waar hij deze week gesprekken voerde met EU-functionarissen over de vooruitzichten voor ondertekening van een ambitieuze vrijhandels- en politieke associatieovereenkomst.

Politieke waarnemers zeggen dat Rusland de gasonderhandelingen wil gebruiken om Oekraïne te pressen toe te treden tot een douane-unie met twee andere voormalige Sovjetrepublieken. Maar EU-leiders hebben Oekraïne gewaarschuwd dat het lidmaatschap van de Russische douane-unie niet verenigbaar is met een vrijhandelsovereenkomst met het EU-blok.

Oekraïne is een doorvoerland voor bijna 70 procent van al het Russische gas voor de Europese Unie. Zelf is het land ook sterk afhankelijk van Russische voorraden. Maar Oekraïne zegt de gasrekening van 430 dollar per 1000 kubieke meter niet meer te kunnen betalen. Die prijs is in 2009 afgesproken voor een periode van tien jaar door de toenmalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko. Zij zit nu een gevangenisstraf van zeven jaar uit wegens machtsmisbruik.

Bron: Trouw.nl

Geen opmerkingen: