donderdag 1 maart 2012

Jaarlijks zeker 12.000 zelfmoorden in Oekraine

In de afgelopen twintig jaar, dus sinds de onafhankelijkheid van Oekraine in 2001, hebben 240.000 Oekrainers zelfmoord gepleegd. Dat komt neer op jaarlijks 12.000 zelfmoorden. Dat zegt plaatsvervangend directeur Galina Piliagina van het wetenschappelijk instituut voor sociale en forensische psychiatrie en verslaingszorg van het ministerie van Volksgezondheid. "Ik baseer me daarbij op officiele cijfers. Als het gaat om 240.000 mensen, dan is dat evenveel als de complete bevolking van een stad als Ternopil", aldus Piliagina tijdens een forumdiscussie.

Halverwege de jaren '90 daalde het aantal zelfmoorden sterk. "Maar in de afgelopen twee jaar heeft zich een nog niet verklaarde situatie voorgedaan, namelijk dat het aantal zelfmoorden onder jongeren en in stedelijke gebieden is gestegen. Als voorbeeld: in 2009 verdubbelde het aantal zelfmoorden in Kiev, terwijl de hoofdstad toch wordt gezien als de beste stad om in te wonen."

Piliagina veronderstelt overigens dat er veel meer dan de officieel geregistreerde 240.000 zelfmoorden zijjn geweest in de afgelopen twee decennia. Ze gaat zelfs uit van 15 tot 20 procent meer gevallen, omdat veel zelfmoorden niet als zodanig geregistreerd worden.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: