maandag 12 maart 2012

Europese politici doen beroep op Michel Platini

Zes vooraanstaande Europese politici hebben UEFA-voorzitter Michel Platini gevraagd om zijn invloed aan te wenden bij de autoriteiten in Oekraïne om een eind te maken aan de politiek gemotiveerde vervolging van oud-ministers als Joelia Timosjenko en Joeri Loetsenko. Zij willen dat Platini ''niet de ogen sluit'' voor wat er in Oekraïne aan de hand is, en dat de UEFA zich niet laat gebruiken om een ander beeld van Oekraïne te schetsen dan de werkelijkheid gebiedt.

In een open brief aan Platini erkennen de zes dat de Europese voetbalbond geen politieke organisatie is, maar dat sport en in het bijzonder één van de belangrijkste sportevenementen als het EK, niet alleen misbruikt maar ook gebruikt kan worden. In dit geval om aan te geven dat bepaalde ontwikkelingen in Oekraïne in Europa niet getolereerd worden.

"U hebt wellicht al vernomen dat de voorzitters van belangrijke Europese voetbalclubs hebben aangekondigd dat zij het EK in Oekraïne gaan boycotten. Ze gaan niet naar Oekraïne en zijn ook niet van plan de wedstrijden die in dit land gespeeld worden op de televisie te bekijken."

De open brief is ondertekend door de Europarlementariër Elmar Brok, vice-president Walburga Habsburg-Douglas van de veiligheidsorganisatie OVSE, het Duitse parlementslid Viola von Cramon, voorzitter Michael Laubsch van de Euraziatische Transitie Groep, voorzitter Matteo Mecacci van de parlementaire vergadering van de OVSE en Europarlementariër Charles Tannock.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: