vrijdag 23 maart 2012

Internet voor Oekraïners vooral bron van vermaak

Sociale netwerksites Odnoklassniki en VKontakte worden door de Oekraïense internetters het vaakst bezocht: respectievelijk 22 en 20 procent. Daarna volgen de zoekmachines Google (11 procent) en Yandex (10 procent). Dat blijkt uit een onderzoek van de Research & Branding Group. Oekraïense internetters gebruiken het wereldwijde web vooral voor ontspanning (25 procent), het delen van nieuws en het lezen van andermans nieuwtjes (19 procent). Pas daarna komen werk en studie (17 procent) en het zoeken naar vrienden en mensen met dezelfde interesses (12 procent).

Het internetgebruik in Oekraïne is nog beperkt, want 59 procent van de ondervraagden gaf aan dat niet te doen. Dat kan ook komen doordat ze simpelweg geen toegang tot internet hebben. President Viktor Janoekovitsj gaf zijn ministers donderdag opdracht om daar snel wat aan te doen. Ook het platteland moet zo snel mogelijk over betrouwbaar en snel internet kunnen beschikken.

Het onderzoek van de Research & Branding Group strekte zich ook uit tot de downloadsite EX.UA. De helft van de ondervraagden gaf aan gehoord of gelezen te hebben over de sluiting van deze site eind januari door de Oekraïense autoriteiten.

Slechts 6 procent bleek gebruik te maken van de mogelijkheid om illegaal computersoftware, muziek en films te downloaden. Iets meer dan een kwart van de ondervraagden is tegen het afsluiten van EX.UA, terwijl bijna een kwart dat een juiste handeling vindt. EX.UA lag er twee dagen helemaal uit, maar sindsdien zijn nog niet alle diensten weer beschikbaar.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: