maandag 19 maart 2012

Janoekovitsj: 'Taalkwestie bestaat niet meer'

Er is geen taalkwestie in Oekraine. Niet meer, althans. Dat zegt president Viktor Janoekovitsj in een interview met het Russische persbureau Itar-Tass. ''Telkens als er verkiezingen op komst waren, werd de taalkwestie weer ten tonele gevoerd. Ditmaal horen we echter van alle kanten dat we er maar beter over kunnen zwijgen", aldus Janoekovitsj die verwijst naar de praktijk in diverse Europese landen met twee, soms drie talen binnen de landsgrenzen.

Veel Oekrainers zijn tweetalig, zij beheersen zowel het Oekraiens als het Russisch. In het oosten overigens minder Oekraiens, maar meer Russisch. Daar spitste de taalkwestie zich in de afgelopen jaren ook vooral op toe, want telkens weer werd er voor geijverd om het Russisch tot tweede officiele taal van Oekraine te maken.

Janoekovitsj wijst echter op de situatie in het westen en zuiden, waar sprake is van nog meer varieteit. Onlangs sprak hij met de Hongaarse premier Viktor Organ over de situatie in het voormalige Hongaarse deel. "We hebben twee districten in de regio Zakarpattia met een grote Hongaarse gemeenschap die vasthoudt aan de Hongaarse taal. In de regio Chernivtsi is een Roemeense minderheid, in de regio Odessa wordt ook Bulgaars gesproken en in Mariapol is een behoorlijk grote Griekse gemeenschap. We moeten zorgen dat al deze groepen tot hun recht komen in ons land, dat hun culturele erfgoed behouden blijft."

Ook parlementsvoorzitter Volodimir Litvin ging maandag in op de 'taalkwestie'. Het Russisch als tweede nationale taal in Oekraïne is in de huidige samenstelling van het parlement onmogelijk, meent hij. Er is een Grondwetswijziging voor nodig en daarvoor is een meerderheid van 300 (van de 450) parlementsleden voor nodig. Zo'n meerderheid is er nu niet, en daarmee is het einde verhaal, aldus Litvin.


Bron: Ukrinform
 

Geen opmerkingen: