maandag 12 maart 2012

Zwarte maand voor Russische AvtoVAZA

De verkoopcijfers van het Russische automerk AvtoVAZ zijn afgelopen maand spectaculair gedaald, ten gunste van Volkswagen. De Duitse autofabrikant wist een groei van 37 procent te bewerkstelligen in februari en dat ging vooral ten koste van AvtoVAZ dat voor het eerst in twintig jaar niet meer in de top-drie van best verkochte auto's voor komt. Volgens Auto-Consulting wordt de top-drie nu gevormd door Hyundai, Volkswagen en het Oekraïense ZAZ.

Het verschil tussen Hyundai en Volkswagen was in februari nog slechts 100 auto's. Voor AvtoVAZ was het een zwarte maand, zoals de Russische autofabrikant alleen eerder meemaakte toen Lada en ZAZ van elkaar werden gescheiden. Het verschil tussen AvtoVAZ als vierde en Kia als vijfde op de ranglijst is ook maar minimaal.

De Chinese automerken raken ook steeds meer in trek bij de Oekraïense consument. Met een goedkoop model van slechts 5.215 euro wist de Geely te scoren, maar ook de Chery doet het goed. BYD is in opmars. Bij de duurdere merken leidt Audi, gevolgd door BMW en Mercedes.

In februari werden 12.700 nieuwe auto's verkocht. Dat was slechts 0,13 procent meer dan in januari, maar wel 17,2 procent meer dan in februari 2011.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: