zondag 11 maart 2012

Belaroeski Prodoekti speelt in op Sovjet-nostalgie

Voor wie heimwee heeft naar de Sovjet-Unie, of wie gewoon 'ns wil weten hoe de lekkernijen van toen smaakten, is er de winkel van Belaroeskie Prodoekti. Het is een snel groeiende keten van trendy kiosken die in de Oekraïense hoofdstad Kiev in een jaar tijd erg populair zijn geworden. Verspreid over de stad zijn het er inmiddels tientallen. Nostalgie doet het goed, ook al wordt die geïmporteerd uit het buurland Wit-Rusland. Daar immers heerst nog altijd de Sovjet-dictatuur.
Belaruskie Produkty stores revive taste of Soviet food

Belaroeskie Prodoekti prijst z'n waren aan als van Sovjet-kwaliteit, lange tijd een diskwalificatie vanwege de inferieure kwaliteit. In de kiosken van de keten wordt allerhande voedsel verkocht, allemaal geïmporteerd uit Wit-Rusland. Melk in plastic zakken, zoals in de good old Sovjet-Unie, maar ook zoete. omgeblikte melk, worst en cocolade.

Ten opzichte van de Sovjettijd is er wel het nodige verbeterd. Het personeel van Belaroeski Prodoekti schreeuwt niet naar klanten, maar gedraagt zich beleefd. "Ik herinner me nog de smaak van sommige producten uit mijn jeugd. De producten die ze hier verkopen, doen me er heel erg aan denken", aldus de 34-jarige Natalia Bezsonova, die net uit de winkel komt met worstjes en een melkpudding.

In de beleving van menige Oekraïner waren de Sovjet-producten gezonder dan wat er nu uit het Westen komt. Het was verser en bevatte minder conserveringsmiddelen, reden voor veel inwoners van de hoofstad om naar Belaroeski Prodoekti te gaan. Ze zijn bereid daar 10 tot 15 procent meer voor te betalen.

Volgens voedseldeskundige Oleskandr Verzjikovsjki van de Agribusiness Club zijn de producten uit Wit-Rusland niet beter dan de Oekraïense, maar is de marketingstrategie uitstekend. De kans op een voedselvergiftiging is zelfs groter, aangezien productiemethoden worden gebruikt uit een langvervlogen Sovjet-tijdperk in Wit-Rusland.

Door het succes van Belaroeski Prodoekti bestaat de kans dat de Oekraïense markt de komende tijd overspoeld wordt met voedsel uit Wit-Rusland. Dat gaat ten koste van de productie in eigen land. Inmiddels is een - tijdelijk - importverbod van kracht op vlees en melkproducten uit Wit-Rusland. De argumentatie daarvoor is een mix van vrees voor inferieure producten en marktbescherming. Het importverbod ging op 1 maart in, maar op donderdag 8 maart bleek er nog voldoende op voorraad bij Belaroeski Prodoekti.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: