donderdag 15 maart 2012

Timosjenko in verband gebracht met moordzaak

Een bedrijf dat in het verleden werd geleid door voormalig premier van Oekraïne Joelia Timosjenko heeft in 1996 opdracht gegeven tot de moord op een parlementariër en twee andere mensen. Dat heeft de Oekraïense procureur-generaal Renat Koezmin tegen Associated Press gezegd.

Timosjenko zit momenteel een celstraf van zeven jaar uit wegens machtsmisbruik. Zij zou haar invloed hebben aangewend bij het sluiten van een gascontract met Rusland. Timosjenko zelf zegt dat het vonnis politiek gemotiveerd is en weet de Europese Unie en de Verenigde Staten aan haar zijde.

Volgens Koezmin hebben bedrijven die onder hoede stonden van Timosjenko en oud-premier Pavlo Lazarenko de mannen betaald die parlementariër en zakenman Jevhen Sjtsjerban, zijn vrouw en een assistent doodschoten. Koezmin zei dat onderzocht wordt of Timosjenko voor betrokkenheid bij de moord kan worden vervolgd, maar daartoe moet Lazarenko worden verhoord.

Lazarenko zit in de VS een gevangenisstraf van negen jaar uit wegens afpersing en corruptie. Oekraïne heeft tot dusverre geen toestemming van de VS gekregen om de oud-premier te ondervragen. Sergei Vlasenko, de advocaat van Timosjenko, verwierp de aantijgingen van Koezmin als onwaar en sprak van een nieuwe poging haar populariteit onder Oekraïners geweld aan te doen. "Hun enige doel is een politieke tegenstander politiek monddood te maken."

Bron: ANP

Geen opmerkingen: