Syrië's president Bashar Assad heeft weinig vrienden meer over. Van Rusland is het bekend, maar Oekraïne? Volgens het Syrische persbureau SANA hebben Oekraïense diplomaten steun betuigd met Assad en zijn zij tegen buitenlandse interventie. Diplomaten uit beide landen pleiten bovendien voor het aanhalen van de banden tussen Syrië en Oekraïne, in het bijzonder op het gebied van technische ontwikkelingen en onderwijs.
De goede relatie stamt al uit 1992, toen Syrië een van de eerste landen was die het onafhankelijk geworden Oekraïne erkende, al duurde het tot 2004 voordat Syrië een ambassade opende in Kiev. Volgens de Oekraïense ambassade in Damascus is Syrië een van de belangrijkste handelspartners in het Midden-Oosten op het gebied van energie, olie en landbouw. Met de wederzijdse handel was in 2010 ruim 1,1 miljard euro gemoeid.
Voordat in Syrië de problemen losbarstten, in januari vorig jaar, zei de Syrische ambassadeur Suleiman Abudiab in een interview: "Syrië loopt voorop bij andere Arabische en Afrikaasne landen bij de handel met Oekraïne. Ons land importeert onder meer metaal, hout en landbouwproducten uit Oekraïne en ons plan is om goed en goedkoop textiel, fruit en olijfolie te exporteren."
Oekraïense ingenieurs en anderen waren betrokken bij de bouw van onder meer electriciteitscentrales. Ook artsen en leraren verwelkomen wij graag." De ambassadeur wees ook op een omvangrijke Syrische gemeenschap in Oekraïne. "Dat zijn mensen die in Oekraïne zijn opgeleid en daar werk hebben gevonden of een eigen bedrijf opgezet. Maar er zijn ook 15.000 Syriërs die na hun opleiding teruggekeerd zijn. Een flink aantal daarvan vond een Oekraïense vrouw."
Afgelopen oktober bezochten Oekraïense politici Syrië om steun te betuigen aan Assad. Daarbij veroordeelden zij de wereldpers die een verkeerd beeld zou geven van wat in het land gaande is. De delegatie stond onder leiding van de communistische parlementariër Alla Alexandrova. Zij verklaarde: "Helaas maken de Oekraïense media vooral gebruik van wat de wereldpers aan meningen biedt. Daarom komen we nu zelf maar zien wat er in Syrië aan de hand is."
Het is onduidelijk in hoeverre Assad's regime steun geniet van de bevolking van Oekraïne. In ieder geval is van enig protest tegen de gang van zaken in dit land geen sprake. De politicoloog Dilshod Achilov, als hoogleraar verbonden aan de East Tennessee State University vindt de Oekraïense steun voor Syrië maar vreemd. Hij kan alleen een verklaring vinden in de Russische politiek tegenover Assad.
"De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj staat op goede voet met Vladimir Poetin. Dat kan een verklaring zijn. Mogelijk oefent Rusland ook druk uit op Oekraïne om achter Assad te staan. Oekraïne loopt daardoor wel het risico dat Syrië na een machtswisseling niets meer met het land te maken wil hebben."
Bron: Kyiv Post
Geen opmerkingen:
Een reactie posten