zaterdag 17 maart 2012

Brute verkrachting en moordpoging schokt Oekraïne

Een brute groepsverkrachting heeft afgelopen week de gemoederen flink bezig gehouden in Oekraïne. De daders probeerden hun slachtoffer, de 18-jarige Oksana Makar, na de verkrachting in brand te steken. Ze overleefde dat ternauwernood. Meer dan de helft van haar lichaam is verbrand. Artsen zetten haar beide voeten en een arm af omdat die te zwaar beschadigd bleken. Ook moet zij haar nieren missen.

De zaak kwam aan het licht toen een automobilist met pech vlakbij iemand hoorde kreunen terwijl hij op hulp stond te wachten. Hij alarmeerde de politie die enkele minuten later de jonge, zwaar verbrande vrouw vonden.

De avond ervoor was Oksana Makar in de stad Mikolajiv in het zuiden van Oekraïne door twee jongemannen meegevraagd naar het huis van een vriend. Nadat ze door alle drie was verkracht, werd ze zwaar mishandeld en vervolgens in een laken gewikkeld. Het drietal nam haar mee naar een bouwplaats waar ze haar in een kuil gooiden en vervolgens staken ze haar in brand.

De drie verdachten werden nog dezelfde dag gearresteerd, maar op het moment dat Oksana Makar de operatiekamer binnen werd gereden, had de politie twee van hen al weer op vrije voeten gesteld. Er zou te weinig bewijs ten ze zijn. Een van de drie wordt als verdachte aangemerkt, de andere twee zouden getuigen zijn.

Het slachtoffer is niet gehoord door de politie. Ze zou buiten bewustzijn zijn, al ontkent haar moeder dat. Plaatselijke journalisten beweren intussen dat de twee 'getuigen', mannen van 21 en 23 jaar oud, zoons zijn van voormalige stadsbestuurders. Dat is inmiddels bevestigd door de plaatselijke politiechef.

Het nieuws ontlokte een storm van kritiek in Mikolajev en wijde omgeving. Foto's van de twee met de nodige aanvullende informatie zijn op sociale netwerken gezet en daar zijn inmiddels veel woedende reacties aan toegevoegd. In Mikolajev, en later ook in Odessa en Simferopol, gingen mensen de straat op om te protesteren tegen de vrijlating van de twee.

President Viktor Janoekovitsj bemoeide zich vervolgens met de kwestie. Hij heeft procureur-generaal Viktor Psonka te verstaan gegeven dat die er persoonlijk op toe moet zien dat er recht wordt gedaan. Intussen kan het gebeuren dat de daders er mee weg komen als het langer dan tien dagen geleden is dat zij in staat van beschuldiging worden gesteld. Zij pleegden hun misdrijf  op vrijdag 9 maart.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: