vrijdag 16 maart 2012

Meeste producenten leveren matige waar

De Oekraïense fabrikanten trekken zich weinig tot niets aan van de kwaliteitseisen die de overheid stelt. Niet als het om de geproduceerde goederen gaat en evenmin als het gaat om verleende diensten aan de consument. Premier Mikola Azarov noemt het schrikbarend, want uit een onderzoek bij meer dan 40.000 bedrijven bleek afgelopen jaar liefst 91 procent niet aan de kwaliteitseisen te voldoen. De situatie bleek zelfs nog verslechterd ten opzichte van 2010 toen 87 procent afweek.

Om toch verbetering af te dwingen, investeert de overheid dit jaar 161.000 euro in onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit en veiligheid van producten. Premier Azarov vertelde op een bijeenkomst van consumentenorganisaties dat veel fabrikanten het niet zo nauw nemen met de informatie die ze eigenlijk verplicht zijn om op etiketten te vermelden. Ook nemen ze vaak niet de moeite om een gebruiksaanwijzing of garantiebewijs bij te sluiten.

Door de overheidscontroles wordt er al het nodige uitgefilterd. Ruim 35.000 verantwoordelijken werden beboet, samen waren ze goed voor 540.000 euro aan boetes. De bedrijven moesten samen nog eens 17,1 miljoen euro in de staatskas storten.

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: