zaterdag 24 maart 2012

Chocolade-tycoon Porosjenko wordt minister

Petro Porosjenko is door president Viktor Janoekovitsj benoemd als minister van Economische Zaken. De 46-jarige Porosjenko was in 2004 één van de leiders van de Oranjerevolutie die Janoekovitsj' verkiezingsfraude aan de kaak stelde. Naderhand nam hij afstand van de Oranjerevolutie en hij sloot zich aan bij het kamp van de in 2010 alsnog tot president gekozen Janoekovitsj.

Porosjenko is een vermogend man, rijk geworden in de chocola en de scheepsbouw. Ook bezit hij autofabrieken en een tv-zender. Zijn vermogen wordt door het magazine Forbes geschat op 1 miljard euro.

Porosjenko heeft lang geaarzeld voordat hij instemde met zijn benoeming. De moeilijke situatie waarin zich de Oekraïense economie bevindt, heeft volgens de nieuwbakken minister de doorslag gegeven. "Voor zover ik weet is het het voor het eerst dat 65 procent van de Oekraïners ontevreden zegt te zijn met de toestand waarin ons land zich bevindt, en minstens de helft van hen vindt dat een radicale omslag nodig is", laat Porosjenko weten op zijn Facebook-pagina.

Intussen plaatst directeur Viktor Nebozjenko van de denktank Barometer van Oekraïne vraagtekens bij het vrijwillige karakter van Porosjenko's benoeming. Hij vermoedt namelijk dat Porosjenko onder druk het ministerschap heeft aanvaard. In de krant Tizden vergelijkt Nebozjenko Poroajenko's situatie met die van minister Sergei Tigipko van Sociale Zaken, die het risico liep om zijn met de verkoop van een bank verdiende geld kwijt te raken als hij de benoeming zou weigeren.

Porosjenko heeft volgens Nebozjenko minstens zoveel te verliezen als Tigipko. "Wat te doen als de Keuringsdienst van Waren langs komt in zijn chocoladefabrieken?"

Bronnen: Kyiv Post, Western Information Cente
r

Geen opmerkingen: