Het Oekraïense parlement heeft ingestemd met het opdelen van het energiebedrijf Naftogaz, op voorwaarde dat het gasnetwerk niet wordt geprivatiseerd. De opdeling van Naftogaz hoort bij de afspraken met de Europese Unie, want Oekraïne is lid van de Europese energiemarkt die deze voorwaarde stelt aan de deelnemende landen.
Nu de splitsing van Naftogaz een feit is, kan volgens staatssecretaries Vladimir Makucha eindelijk begonnen worden met de privatisering van het gasnetwerk. Dat noodzakelijke plan heeft een tijdje op de plank gelegen vanwege de onduidelijkheid over de toekomst van Naftogaz. Dat kwam door politieke onenigheid over de te volgen koers voor het staatsbedrijf.
De EU weigerde mee te betalen aan het verbeteren van de gasleiding vanuit Urengoi via Pomari naar Uzhgorod totdat Oekraïne had besloten om Naftogaz op te splitsen. Afgelopen zomer had Naftogaz al 228 miljoen euro kunnen ontvangen als eerder een besluit was gevallen. Met het moderniseren van het totale gasnetwerk is naar schatting tussen de 3,8 en 5,3 miljard euro gemoeid in de komende vijf tot zeven jaar.
De oppositie, vooral Timosjenko's Moederlandpartij, was vierkant tegen de splitsingswet kreeg, maar moest vrijdag toch het onderspit delven. De tegenstand werd vooral veroorzaakt door pogingen van het Russische bedrijf Gazprom om het Oekraïense gasnetwerk in handen te krijgen. Gazprom wil een joint venture met Naftogaz en een aantal Europese gasbedrijven. Die Europese bedrijven doen echter allemaal zaken met Gazprom, reden voor de oppositie om te veronderstellen dat Gazprom ondanks een minderheidsaandeel het toch voor het zeggen krijgt.
Bron: Unian
Geen opmerkingen:
Een reactie posten