zondag 18 maart 2012

Premier Azarov: 'De magere tijden zijn voorbij'

De magere tijden zijn voorbij, aldus premier Mikola Azarov op het dertiende congres van de regerende Partij van de Regio's. "Ons doel is nu om de levensstandaard van de Oekraïners te verbeteren." De grootste opgaaf voor de regering is volgens de premier nu om eindelijk iets te doen aan de kloof tussen arm en rijk die in de afgelopen twintig jaar alsmaar breder is geworden. Er moet een efficiënt sociaal systeem komen, waardoor iedere Oekraïner verzekerd is van een inkomen, ook al zit hij of zij zonder werk. "Iedereen moet profiteren van onze economische groei."

Ook vice-premier Sergei Tigipko liep zaterdag over van optimisme. Hij vindt dat Oekraïne het wel zonder de miljarden van het Internationaal Monetair Fonds kan stellen, niet in het minst omdat het IMF als eis voor een nieuwe lening stelt dat de regering moet stoppen met het subsidiëren van de consumentenprijs voor aardgas. De overheid betaalt de helft van de kosten, om te voorkomen dat menig gezin de gasrekening niet meer kan voldoen.

"Ik denk dat we het wel zonder het geld van het IMF af kunnen. Dat lukte ons in 2011 en ook in de eerste twee maanden van dit jaar", zei Tigipko. Ondertussen gaan de gesprekken met het IMF wel door. Tigipko gaf aan dat de Oekraïense regering alternatieve voorstellen heeft gedaan om onder de eis van het IMF uit te komen. "Daar hebben we nog geen succes mee gehad, maar wij geven het niet op."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: