zondag 18 maart 2012

Regiobestuur Lviv noemt prijs naar Bandera

Het regionaal bestuur van Lviv heeft een prijs genoemd naar Stepan Bandera, een nationalist die zowel tegen het Sovjet-leger als dat van Nazi-Duitsland vocht. De prijs wordt jaarlijks vergeven aan de politicus, wetenschapper of ieder ander die zich verdienstelijk maakt voor Oekraïne als onafhankelijke natie.

Bandera behoorde tot de oprichters van het Oekraïense verzetsleger die eerst tegen de Polen en later tegen de Duitsers vocht om van het westen van Oekraïne een onafhankelijke staat te maken. Vervolgens werd de kant van Duitsland gekozen in een poging om de Russen buiten de deur te houden.

Over Bandera en het verzetsleger wordt verschillend geoordeeld in Oekraïne. In het westen van het land wordt hij gezien als een nationale held en onder de vorige regering, die van Viktor Joesjenko, werd hij ook als zodanig postuum onderscheiden. In het oosten wordt Bandera echter gezien als een landverrader. Na het aantreden van de meer Russisch georiënteerde regering-Janoekovitsj werd de heldenstatus dan ook snel herroepen.

De naar Bandera genoemde prijs wordt jaarlijks vergeven op nieuwjaarsdag, een dag voor zijn verjaardag. Dit jaar is de toekenning echter op 30 juni, de dag waarop het onafhankelijke Oekraïne werd uitgeroepen in 1941. De winnaar krijgt 20.000 grivna (1.891 euro) uitgekeerd.

Bron: RIA Novosti

1 opmerking:

Anoniem zei

Danilo Nechaj, Bandera, Schuschkevich, Petlura -het beste helden van de Oekraine.

Bandera hat kant van Duitschers gekozen, maar Duitschers welche tegen Hitler waren!

Was zou jij doen, als jij als Oekrainse Mens word in Oekraine altijd discriminiert?
Warum tegenwordig het Russische of Duitsche taal geen landelijke taal in uw land?

Bandera hat volk Ukraine nicht verraden. Hij hat tegen Russen , Polen en Duitschers gevochten. Russen hebben Bandera gedotet.

Timoschenko word tegenwordig ook als een landhelderin gezien.