dinsdag 13 maart 2012

'Oekraïne kent geen politieke gevangenen'

De Raad van Europa constateert dat er geen politieke gevangenen zijn in Oekraïne. "Er kan alleen gezegd worden dat er politici in de gevangenis zit, maar dat is toch iets heel anders", vindt vice-voorzitter Ivan Popeskow van de Oekraïense delegatie in de parlementaire vergadering van de Raad van Europa.

Popeskoe, lid van de Partij van de Regio's, zegt verbaasd te zijn dat sommige Europese politici spreken van selectieve rechtspraak in Oekraïne. "De minister van Milieu onder Timosjenko, Georgi Filipsjoek, werd gearresteerd maar werd op borgtocht vrijgelaten. De oud-minister van Regionale Ontwikkeling en Bouw, Vasil Koeibida, won zijn rechtszaak en is nu een vrij man. Waarom hebben ze het in Europa dan over selectieve rechtspraak in Oekraïne?"

Dat het parlement geweigerd heeft de Strafwet zodanig te wijzigen dat bewindslieden niet achteraf vervolgd kunnen worden en in de cel belanden voor verkeerde politieke beslissingen, is volgens Popeskoe in lijn met wat de Raad van Europa eerder van Oekraïne eiste. "Tijdens het presidentschap van Leonid Koetsjma eiste de Raad van Europa van ons dat we de Grondwet eerbiedigden, anders zouden sancties volgen. Daarom passen we de wet alleen aan en halen we niet van alles overhoop, zoals de Raad van Europa nu weer van ons wil dat we doen."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: