donderdag 1 maart 2012

Diplomatieke rel rond uitlatingen EU-ambassadeur

Ambassadeur Jose Manuel Pinto Teixeira van de Europese Unie heeft zich de woede van Oekraine op de hals met zijn kritiek op het verslechterde investeringsklimaat, dat te danken zou zijn aan het beleid van president Viktor Janoekovitsj en zijn regering. "Zijn beloftes dat hij de corruptie in het land zou bestrijden en voor een aantrekkelijker ondernemingsklimaat zou zorgen, zijn helaas niet uitgekomen", zei Teixeira eerder deze week op een bijeenkomst van regeringsvertegenwoordigers en ondernemers.

Erger nog, volgens Teixeira, is het dat het klimaat zelfs is verslechterd. "Er wordt minder geinvesteerd en het vrijhandelsakkoord met de Europese Unie wordt ondergraven door politiek gemotiveerde rechtspraak tegen voormalige ministers."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde meteen. Met de mededeling dat het ''verrast'' was door Teixeira's commentaar op het investeringsklimaat in Oekraine dat wordt gezien als een ongewenste inmening. "Teixeira bemoeide zich met de binnenlandse politiek van Oekraine", aldus het ministerie dat vindt dat de ambassadeur z'n boekje als diplomaat te buiten is gegaan.

Inmiddels heeft de Europese Commissie weer gereageerd op de kritiek van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Woordvoerster Maja Kocijancic van Eurocommissaris Catherina Ashton zegt dat met ''bijzonder grote teleurstelling" kennis is genomen van de Oekraiensen reactie. "Het gaat om een ongekende, maar ook ongefundeerde aanval op de persoonlijke integreit en de professionaliteit van onze ambassadeur. We wijzen deze kritiek categorisch van de hand. Ambassadeur Pinto Teixeira blijft ons volle vertrouwen houden."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: