vrijdag 9 maart 2012

Timosjenko weigert gevangeniskleding

Oud-premier Joelia Timosjenko weigert om gevangeniskleding te dragen en mee te doen aan de verplichte arbeid. "Ik heb al een baan, ik ben de leider van de Moederlandpartij", luidt haar verklaring aldus de directie van de Kavsjanivska-gevangenis in Charkiv waar Timosjenko een celstraf van zeven jaar uitzit.

Straf voor haar weigering heeft ze nog niet gekregen. Wel een beloning, want vanwege de Internationale Vrouwendag werd haar een driedaags bezoek van zowel haar moeder als van haar dochter Jevgenia toegestaan in een speciale familiekamer. Internationale Vrouwendag is in Oekraïne een nationale feestdag, en dat geldt ook voor de vrijdag en zaterdag die erop volgen.

Vrijdag werd het advies openbaar van de Duitse dokters die Timosjenko onlangs onderzochten, samen met Canadese en Oekraïense collega's. Zij adviseren de autoriteiten om Timosjenko buiten de gevangenis een medische behandeling te laten ondergaan buiten de gevangenis.

Dat blijkt uit een verklaring van de Charite Clinic in Berlijn. "Zij is ziek en haar situatie verlangt onmiddellijk behandeling. Vanwege de complexe aard van haar gezondheidsklachten kan ze niet langer in de gevangenis verblijven. Althans niet volgens de internationale regels voor de behandeling van gevangenen", aldus de verklaring.

De Duitse artsen zijn bereid om Timosjenko te behandelen. Het Openbaar Ministerie stemt daarmee in.

Bronnen: Western Information Center, Ukrinform

Geen opmerkingen: