dinsdag 27 maart 2012

Naftogaz wil gastransport eventueel 'omkeren'

Oekraïne kan besluiten het gastransportsysteem andersom te gaan gebruiken, dat wil zeggen: als er geen Russisch gas meer door naar Europa stroomt, zou er weleens gas vanuit Europa naar Oekraïne kunnen gaan. Dat zei bestuursvoorzitter Vadim Chuprun van Naftogaz maandag. Met de North Stream, en mogelijk later ook de South Stream, wil Rusland het gastransport via Oekraïne omzeilen.

"We moeten ons er op voorbereiden dat dit gebeurt", aldus Chuprun. Oekraïne probeert nu al gas in Europa te kopen, maar dat is vooral omdat het Russische Gazprom Naftogaz een veel te hoge prijs rekent. Andere landen krijgen het gas uit Rusland veel goedkoper. Zelfs via een omweggetje, Russisch gas betrekken via een Europees land, kan Oekraïne een stuk goedkoper uit zijn.

Een belangrijke reden voor de veel hogere gasprijs die Oekraïne betaalt, is dat Gazprom graag de hand wil leggen op het gastransportsysteem richting Europa. Ook al worden alternatieve transportleidingen als de North Stream en de South Stream aangelegd, en is het Oekraïense transportsysteem sterk verouderd, toch is het kennelijk voor Gazprom de moeite waard. Bijna 80 procent van de Russische gasexport naar Europa gaat nu via Oekraïne. De North Stream naar Duitsland is inmiddels in gebruik, maar nog niet op volle capaciteit. De South Stream is nog in aanleg en komt niet eerder dan in 2015 in gebruik.

Bron: RIA Novosti

Geen opmerkingen: