Oekraïne's voorraad aan buitenlandse valuta, essentieel om de vaste wisselkoers te behouden, is sinds augustus met bijna een kwart geslonken tot 31 miljard Amerikaanse dollar (23,6 miljard euro). De Nationale Bank constateerde afgelopen dinsdag dat dit een gevaarlijk laag bedrag is, slechts voldoende om gedurende 3,5 maanden alle import vanuit het buitenland van te kunnen bekostigen.
Afgelopen augustus had de NBU nog 38,2 miljard dollar (29,1 miljard euro) in kas, maar de Europese schuldencrisis kwam ook in Oekraïne hard aan. Er gaat nu elke maand 1 tot 1,5 miljard dollar van de rekening, met slechts de januarimaand als gunstige uitzondering.
De beroerde financiële situatie van de NBU wordt enerzijds veroorzaakt door de sterk gedaalde staalprijs op de internationale markt, terwijl staal goed is voor 40 procent van de inkomsten uit Oekraïne's export - anderzijds door de sterk gestegen gasprijs. Al maandenlang wordt nu gepoogd met Rusland tot een vergelijk te komen over de gasprijs.
Het probleem met de staalexport is zo mogelijk nog ernstiger: de prijzen zijn sinds september met 20 procent gedaald. De situatie dreigt nog te verslechteren doordat de Chinese woningmarkt stagneert, en daarmee de nieuwbouw in dit land. Dat heeft weer tot gevolg dat er een overaanbod is van staal, waardoor de staalprijs nog verder dreigt te dalen. Daar komt bij dat voor geïmporteerde olieproducten ook alsmaar meer moet worden betaald.
Afgelopen maand moest Oekraïne weer 1,1 miljard dollar aan het Russische bedrijf Gazprom betalen voor de gasleveranties. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dit jaar een terugbetaling van 3,5 miljard dollar op een eerder verstrekte lening, maar in totaal moet Oekraïne 6 miljard aan leningen aflossen.
Terwijl de regering vasthoudt aan de vaste waarde van de nationale munt, kiest de bevolking er voor om spaargeld om te zetten in buitenlandse valuta, hoofdzakelijk Amerikaanse dollars. Een devaluatie van de grivna, waarop al maandenlang gespeculeerd wordt, moedigt deze handelwijze alleen maar aan.
Het IMF kan uitkomst brengen met een nieuwe miljardenlening. Daarvoor is het echter nodig dat de Oekraïense regering besluit om de subsidie op de consumentenprijs voor aardgas te schrappen. Nu wordt nog de helft van de prijs door de overheid betaald. Het IMF eist dat een eind komt aan deze subsidie, maar de regering-Janoekovitsj durft dat niet aan. Daar komt nog bij dat het IMF ook niet meer al te toeschietelijk is vanwege de internationale kritiek op de als politiek gemotiveerd beschouwde vervolging van oud-ministers als Joelia Timosjenko en Joeri Loetsenko.
Er zijn nu twee opties om uit de impasse te komen: allereerst vrijlating van Timosjenko en Loetsenko, die gevangenisstraffen van respectievelijk zeven en vier jaar hebben gekregen. Maar ook: dat de pas gekozen president Vladimir Poetin besluit dat het tijd is om Oekraïne tegemoet te komen. Aangezien Poetin's inauguratie pas in mei is, kan een dergelijk gebaar, als het al komt, weleens te laat zijn voor Oekraïne.
Bron: Business Insider
Geen opmerkingen:
Een reactie posten