dinsdag 21 juni 2011

Zisels: 'Joodse organisaties uit Odessa zijn anti-semitisch'

De demonstraties die twee joodse organisaties uit Odessa woensdag in Lviv willen houden, zijn een 'georkestreerde anti-Oekraïense provocatie', aldus Josif Zisels, de voorzitter van het Eurazische Joodse Congres en de Federatie van Joodse Organisaties in Oekraïne.

Volgens Josif Zisels, voormalig dissident in de Sovjet-Unie, staat de organisatie Joden tegen Gurvitz er om bekend dat die Joseph Stalin ziet als de meest rechtvaardige mens ter wereld. "Een meer hypocriete stellingname is ondenkbaar, want de joden hebben erg geleden onder het Sovjet-regime."

Onderzoek van het Eurazisch Joodse Congres heeft volgens Zisels aangetoond dat zowel Joden tegen Gurvitz als Joden tegen Anti-Semitisme geen joodse organisaties genoemd kunnen worden. Wel hebben ze nauwe banden met radicale nationalistisch-Russische groeperingen met anti-semitische opvattingen.

Eén van die organisaties is de pro-Russische ZUBR die er naar streeft om Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland samen te laten gaan. In Odessa leeft de overtuiging bij vooraanstaande personen en journalisten dat ZUBR gefinancieerd wordt door Igor Markov, een plaatselijke zakenman en parlementariër, tevens voorzitter van de pro-Russsiche partij Rodina. Op de Dag van de Overwinning op 9 mei zorgden aanhangers van onder meer Rodina voor problemen in Lviv.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: