dinsdag 28 juni 2011

Azarov: Oekraïne doet geen politieke concessies

Oekraïne is niet van zins politieke concessies aan Rusland te doen om zo een lagere gasprijs te krijgen. Premier Mikola Azarov was daar maandagavond heel stellig in tijdens een interview in het televisieprogramma tkachenko.ua, al voegde hij er wel aan toe dat ''Rusland dit ook niet van ons vraagt''.

Azarov wil zelf een afweging maken of toetreding tot de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan een toegevoegde waarde heeft voor Oekraïne. "Van druk is geen sprake'', aldus de premier. "Het besluit om al dan niet mee te gaan doen wordt hier genomen, nadat we de voors en tegens tegen elkaar hebben weggestreept."

Met zijn Russische collega Vladimir Poetin is Azarov overeen gekomen dat in werkgroepen wordt gesproken over allerlei zaken die beide landen raken, en daar hoort ook de Russische gasprijs bij. Azarov: "Het is de bedoeling dat Poetin en ik elkaar halverwege juli weer spreken en dan gaan we de uitkomsten bezien van de discussies die de werkgroepen in de afgelopen weken hebben gevoerd."

Azarov benadrukte nog maar weer eens dat Oekraïne ''recht heeft'' op een gasprijs die op z'n minst gelijk is aan die voor onder meer Polen, Slowakijke en Duitsland. Oekraïne ligt niet alleen dichterbij Rusland, maar het is ook een grote afnemer die alleen daarom al recht heeft op een korting op de gasprijs.

Het dichtdraaien van de gasdoorvoer naar andere landen is niet aan de orde, aldus de premier. "Als wij zeggen dat het huidige contract ons niet bevalt, dat we er vanaf willen, dan verwachten wij dat onze leverancier naar ons luistert. Is dat niet het geval, dan reageren wij op een beschaafde manier en dat is niet het dichtdraaien van de gaskraan."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: