zaterdag 25 juni 2011

Timosjenko: 'Dit duurt tot aan de verkiezingen in 2012'

Julia Timosjenko verwacht dat haar rechtszaak voortduurt tot in de herfst van volgend jaar, als er parlementsverkiezingen worden gehouden. Nu is het omstreden gascontract met Rusland aan de orde, maar volgens de oud-premier komt daar straks ook de verdenking van misbruik van milieugeld bij.

Timosjenko wordt er namelijk ook van beschuldigd dat zij een vergoeding van Japan voor verkochte CO2-rechten heeft gebruikt om de pensioenen van te betalen. Op het hoogtepunt van de economische crisis in 2009 zat er namelijk te weinig geld in de pensioenpot. Timosjenko koos toen voor een noodgreep."

Rechter Rodion Kiryev riep Timosjenko zaterdagmorgen meerdere keren tot de orde, omdat zij zich niet tot hem richtte maar het publiek in de rechtszaal toesprak. "U moet respect hebben voor de rechtbank", aldus Kiryev die vrijdag tot tweemaal toe tevergeefs door de verdediging werd gewraakt wegens vooringenomenheid.

Kiryev zelf doet nu beter z'n best om de orde in de rechtszaal te handhaven, dit in tegenstelling tot vrijdag toen het zelfs tot een handgemeen kwam.

Bron: Kyiv Post, Ukrinform, Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: