dinsdag 14 juni 2011

Ministerie BZ: 'Rusland kan rustig gaan slapen'

Rusland hoeft zich niet ongerust te maken. Dat is de Oekraiense reactie op de boze reactie van Rusland op de deelname van de hypermoderne Amerikaanse kruiser Monterrey aan een anti-terrorisme oefening in de Zwarte Zee.

"Onze gezamenlijke oefening Zeewind levert op geen enkele manier een bedreiging op voor onze buren", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook Rusland en andere landen die grenzen aan de Zwarte Zee hadden mee kunnen doen aan de oefening; ze hebben volgens de woordvoerder allemaal een uitnodiging gehad. Op die manier had de oefening kunnen bijdragen aan het verjagen van de laatste spookbeelden uit de tijd van de Koude Oorlog.

Rusland vindt dat de Monterrey niets te zoeken heeft in de Zwarte Zee, temeer omdat de kruiser voorzien is van het nieuwste raketsysteem van de Amerikanen en zodoende een onderdeel vormt van het omstreden raketschild dat Zuid-Europa tegen aanvallen vanuit Iran moet beschermen. Rusland ziet er echter een bedreiging in van de eigen veiligheid en is daarom mordicus tegen het raketschild.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: