zondag 26 juni 2011

Timosjenko riskeert 7 tot 10 jaar gevangenisstraf

De rechtszaak tegen oud-premier Julia Timosjenko begint woensdag. Dat heeft rechter Kiryev zaterdagmiddag meegedeeld aan het einde van het tweedaagse vooronderzoek. Timosjenko wordt beschuldigd van machtsmisbruik, bij veroordeling wacht haar een gevangenisstraf van tenminste zeven jaar.

Timosjenko zelf betoogde zaterdag dat haar niet verweten kan worden dat zij in 2009 een contract sloot met Rusland waarin de gasprijs werd gekoppeld aan de olieprijs, zoals internationaal gebruikelijk.

Het contract maakte bovendien een einde aan het al twee jaar durende conflict over de prijs die Oekraïne moest betalen voor het Russische gas. Daarbij sloot Rusland tot tweemaal toe de gaskraan af, waardoor ook andere landen bij het conflict betrokken werden.

Timosjenko beschuldigt nu president Viktor Janoekovitsj er van dat hij haar als zijn belangrijkste concurrent onschadelijk wil maken met de rechtszaak. Zijn voorganger Viktor Joesjenko, ook al geen vriend van Timosjenko, beschuldigt ze er van dat hij haar alleen wil laten opdraaien voor het Russische gascontract.

De regering van de Verenigde Staten liet afgelopen week officieel weten bezorgd te zijn om de rechtszaak tegen de oud-premier, die als oppositieleider vleugellam is geworden. Europese landen hebben eveneens hun bezorgdheid uitgesproken, zij het informeel tijdens contacten met leden van de regering.

Door de op handen zijnde rechtszaak, maar vooral ook door het reisverbod dat Timosjenko is opgelegd. Zij mag zich niet buiten de hoofdstad Kiev begeven.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: