zondag 19 juni 2011

Niet Oekraïne, maar Polen maakt er een potje van

Met de nodige reserves wordt al een tijdje naar Oekraïne gekeken of dit land het EK voetbal in de zomer van 2012 wel aan kan, maar nu blijkt vooral Polen er een potje van te maken. De krant Daily Star Sunday waarschuwt de Engelse voetbalfans tenminste voor Polen. 'Kijk uit!' kopt de krant die chaos verwacht op basis van de beschamende toestand van de oefenwedstrijd die het Poolse nationale team afgelopen week tegen Frankrijk speelde.

Een uur voor de wedstrijd ontstond chaos en supporters vreesden vertrapt te worden. Omdat het EK-stadion in Gdanks nog niet af is, werd uitgeweken naar het veel kleinere, 28.000 plaatsen tellende stadion van Legia in de hoofdstad Warschau.

De krant citeert een voetbalsupporter: "Het was beangstigend, Polen is niet klaar voor zo'n groot toernooi als het EK. Dat bewijst de chaos rond deze wedstrijd." Wegblijven uit Polen, luidt zijn advies. En wie wel gaat, moet op z'n hoede zijn.

De supporter, die anoniem wil blijven, vertelde de krant: "Wij sloten aan bij de rij voor de hoofdingang. Al snel kwamen we er achter dat het niet goed ging, want er was binnen gewoonweg te weinig ruimte voor de pakweg 7.000 voetbalsupporters. Er waren ook geen stewards die opriepen tot kalmte en die konden uitleggen wat er aan de hand was. De elektronische toegangspoortjes bleken niet te werken. We werden op elkaar gepropt en het werd alleen maar erger toen mannen probeerden vrouwen en kinderen uit de drukte weg te halen."

Er werd naar de politiemensen geroepen dat de toegangen open moesten, maar daar werd niet op gereageerd. "Boze fans die later hun beklag deden bij de stewards in het stadion werden agressief bejegend. Een Engelse jongen werd omver geduwd, een politieman nam hem z'n paspaart en toegangskaartje af. Zelf kwam ik pas tien minuten voor de rust binnen. Daar zag ik huilende vrouwen, mensen die elkaar troostend toespraken.

Volgens de door de Daily Star Sunday geciteerde Engelse voetbalsupporter hebben de Polen moeite met communicatie in een andere taal dan het Pools. "Stewards en politiemensen kunnen daardoor niet overweg met buitenlandse fans. Het ergste van alles is nog wel dat de Poolse politie er kennelijk van uitgaat dat voetbalsupporters per definitie tuig zijn, hooligans. Je hoeft ze dus niet netjes te behandelen."

Een laatste punt: alle beschikbare hotels in Warschau zijn al volgeboekt in de weken dat het EK voetbal daar plaats heeft. Wie straks besluit toch naar de Poolse hoofdstad te gaan, moet zelf voor z'n onderdak zorgen en dat zal niet eenvoudig zijn.

Source: Daily Star

Geen opmerkingen: